FETOn syysseminaari on Tekstin talolla, osoite Lintulahdenkatu 3, Parvisalissa. Syyspäivien seminaarissa käsitellään verbaalista väkivaltaa verkossa sekä pidetään paneelikeskustelu elämänkatsomustiedon tulevaisuudesta.
15.15-16.30 Paneelikeskustelu elämänkatsomustiedon tulevaisuudesta. Keskustelijoina yliopistonlehtori Tarna Kannisto, tutkijatohtori Tuukka Tomperi, yliopistonlehtori Vesa Åhs sekä Helsingin Eurooppa-koulun katsomusaineen opettaja Mikko Kuha
Tilaisuuden jälkeen FETO jatkaa syömään. Jos haluat mukaan, seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua omakustanteiselle illalliselle ravintola Tannerissa.
Ilmoittaudu täältä FETOn syyspäiville! Ilmoittauduthan ajoissa, sillä erityisesti ravintola Tanneriin tarvitaan tieto osallistujamäärästä pöytävarausta varten.
Helsingin yliopisto ja FETO järjestävät elämänkatsomustiedon ja filosofian ylioppilaskirjoitusten pistekokoukset, joissa opettajat pääsevät esittämään huomioita tehtävistä ja HVP:n arviointiohjeista. Kokouksissa on mukana YTLn sensoreita.
Elämänkatsomustiedon pistekokous järjestetään maanantaina 23.9. kello 17:15-19:00. Linkki julkaistaan Feton sivuilla pistekokouspäivänä.
Filosofian pistekokous järjestetään perjantaina 27.9. kello 17:15-19:00. Linkki julkaistaan Feton sivuilla pistekokouspäivänä.
Jos et pääse kokouksiin paikalle, voit kirjoittaa kommentteja niitä varten FETOn jäsensivuilla oleviin tiedostoihin (ilmestyy samana päivänä yo-kokeen jälkeen jäsensivuille): http://www.feto.fi/feton-jasensivu/ FETO pitää huolen, että kommentit käsitellään pistekokouksissa.
Pistekokoukset pidetään etäyhteydellä Zoom-videokonferenssiohjelmalla. Linkki kokouksiin julkaistaan FETOn sivuilla pistekokouspäivänä.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin tarkoitus on lisätä rohkeutta osallistua keskusteluihin, syventää ymmärrystä toisistamme ja vahvistaa kokemusta siitä, että kaikkien äänellä on merkitys. Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestetään Sibeliustalolla Lahdessa perjantaista lauantaihin 27.-28.9.2024. Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Yle, Lahden kaupunki ja Erätauko-säätiö.
Tapahtumassa on useita erilaisia keskusteluja. Pop up -keskusteluihinpääsevät osallistumaan kaikki festarikävijät esimerkiksi kysymällä ja kommentoimalla. Jokaisessa pop up -keskustelussa on mukana joukko kutsuttuja esikeskustelijoita. Keskusteluun voi osallistua pyytämällä puheenvuoroa keskustelun vetäjältä. Voit itse valita ohjelmasta ne keskustelut, jotka kiinnostavat sinua eniten. Pop up -keskusteluihin saa tulla ja niistä saa poistua oman mielensä mukaan.
Feto osallistuu la 28.9. kello 13:30 Paviljongissa olevaan Pop up -keskusteluun ”Miten koulu voi tukea hyvää elämää”. Tule keskustelemaan FETOn kanssa koulusta ja hyvästä elämästä!
Feton lukuvuoden avajaisseminaari on perjantaina 23.8. klo 17-20 Helsingin Rastilassa. Paikkana on Rastilan leirintäalueen Cafe Monami, Karavaanikatu 4.
Seminaarin ohjelma:
17:30 Feton puheenjohtaja Katri Hämeenniemen tervetuliaissanat + infoa kansainvälisten filosofian olympialaisten (IPO) materiaaleista
17:40 Ilmari Hirvonen & Janne Karisto: Näennäistieteen filosofian opetus
18:45 Eelis Mikkola: Pieni korjaus aiempaan tiedotukseen nähden ohjelmaan. Eelis Mikkola ei puhu arvioinnista, vaan aiheesta ’Filosofian opetuksen paradigmat’
Seminaariin ilmoittautuminen tapahtuu laittamalla viesti osoitteeseen akajas@gmail.com
Seminaari ei valitettavasti tällä kertaa sisällä saunaa.
Jos et ole Feton jäsen, on seminaarin hinta 20 euroa. Fiksummin toimit liittyessäsi Feton jäseneksi vuodeksi, mikä maksaa 20 euroa. Opiskelijoille liittyminen on maksutonta! Liittyminen jäseneksi onnistuu Feton sivuilla (http://www.feto.fi/liity-jaseneksi/) tai myös Rastilassa paikan päällä. Jäsenyyteen kuuluu lisäksi jäsenetuja, kuten Feton jäsensivun hyödylliset materiaalit!
Feton lukuvuoden avajaisseminaari on perjantaina 23.8. klo 17-20 Helsingin Rastilassa. Paikkana on Rastilan leirintäalueen Cafe Monami, Karavaanikatu 4.
Seminaarin ohjelma julkaistaan lähempänä.
Seminaariin ilmoittautuminen tapahtuu laittamalla viesti osoitteeseen akajas@gmail.com
Seminaari ei valitettavasti tällä kertaa sisällä saunaa.
Jos et ole Feton jäsen, on seminaarin hinta 20 euroa. Fiksummin toimit liittyessäsi Feton jäseneksi vuodeksi, mikä maksaa 20 euroa. Opiskelijoille liittyminen on maksutonta! Liittyminen jäseneksi onnistuu Feton sivuilla (http://www.feto.fi/liity-jaseneksi/) tai myös Rastilassa paikan päällä. Jäsenyyteen kuuluu lisäksi jäsenetuja, kuten Feton jäsensivun hyödylliset materiaalit!
FETO:n lukuvuoden päättäjäiset pidettiin maanantaina 3.6. klo 13-16 perinteiseen tapaan Suomenlinnan Valimo-ravintolassa.
Lukuvuoden päättäjäisissä FETO nimitti kunniajäsenikseen vuosikymmenien työstä FETOn ja oppiaineiden hyväksi ansioituneet Ukri Pulliaisen ja Matti Tanelin.
Samoin FETO palkitsi myös syksyn 2024 ja kevään 2024 filosofian ja elämänkatsomustiedon ylioppilaskokeissa erinomaisesti pärjänneet opiskelijat: Tuure Österman, Oulunkylän yhteiskoulu, syksyn 2023 valtakunnallisesti paras filosofian yo-tulos. Otto Kapanen, Järvenpään lukio, pronssia filosofian olympialaisista. Ilona Peltonen, Euran lukio, kevään 2024 valtakunnallisesti paras elämänkatsomustiedon yo-tulos. Ei-paikalla olleita huippusuorituksia tehneitä opiskelijoita olivat myös elämänkatsomustiedosta huipputuloksen kirjoittaneet Inka Pekkola (syksy 2023) sekä Kaisla Hannuksela (kevät 2024), kummatkin Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Myöskään Akseli Pöllänen, joka kirjoitti kevään 2024 filosofian parhaan suorituksen, Ressun lukio, ei päässyt paikalle.
Onnittelut opiskelijoille ja Feton tuoreille kunniajäsenille!
International Philosophy Olympiad eli IPO on vuosittain järjestettävä filosofinen esseekilpailu, johon osallistuu lukiolaisia ympäri maailmaa. Keväisen lämpimään Helsinkiin kokoontui tänä vuonna 110 nuorta opettajineen 52 eri maasta. Ohjelmaan kuului luentoja, työpajoja, filosofinen Amazing Race -kisa Helsingissä, vierailut Suomenlinnaan ja Luukkiin, saunomista, tanssimista ja tietenkin itse esseekilpailu.
Nelipäiväinen tapahtuma huipentui päätösseremoniaan Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa sunnuntaina 19. toukokuuta 2024. Seremoniassa kuultiin kantelemusiikkia ja akatemiatutkija Inkeri Koskinen luento, joka käsitteli objektiivisuuden merkitystä. Lopuksi palkittiin esseekilpailun voittajat. Palkintoja jakanut finaalituomariston puheenjohtaja Luca Maria Scarantino korosti puheenvuorossaan, että parhaimmissa esseissä näkyi rohkeus ja omaperäisyys. Hän kuitenkin toivoi, että nuoret hyödyntäisivät esseissään enemmän länsimaiden ulkopuolista, esimerkiksi intialaista tai afrikkalaista filosofiaa.
Esseekilpailun palkinnot jakautuivat ilahduttavan laajasti ympäri maailmaa. Kultamitalit myönnettiin kiinalaiselle Ziyang Xulle ja saksalaiselle Jesko Veenemalle. Muita mitaleja ja kunniamainintoja meni muun muassa Arabiemiirikuntiin, Bulgariaan, Brasiliaan, Intiaan ja Thaimaahan. Suomen edustajat Otto Kapanen ja Eetu Nikula saavuttivat pronssimitalin.
Toinen kultamitalisti Ziyang Xu on 17-vuotias IB-lukiolainen Shanghaista. Hän kirjoitti kilpailuesseen tekoälyn yhteiskunnallisesta merkityksestä. Ziyang on kiinnostunut erityisesti etiikasta ja Kantin filosofiasta. Tämä oli hänelle ensimmäinen matka Eurooppaan. Ziayang kertoo nauttineensa suuresti kävelystä Helsingissä ja kaupungin arkkitehtuurista. Vinkkinä filosofisen esseen kirjoittajille hän korostaa, että kaikki argumentit pitäisi selittää juurta jaksaen eikä olettaa lukijan tietävän jo paljon asiasta. Tulevaisuuden suunnitelmana Ziyangilla on opiskella filosofiaa Yhdysvalloissa.
Ensi vuoden IPO järjestetään Barissa, Italiassa. Suomen valmennusjoukkueeseen haetaan syksyllä järjestettävän Baltic Sea Philosophy Essay Eventin kautta, josta tiedotetaan Feton kanavilla alkusyksystä.
Kiitämme Opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä Jenny ja Antti Wihurin rahastoa tapahtuman taloudellisesta tukemisesta sekä Helsingin yliopistoa luentotilojen tarjoamisesta!
Voittajaesseet, lisää kuvia ja tietoja tapahtumasta löydät sivuilta:
Feto järjestää 16.–19.5. Helsingissä kansainväliset filosofian olympialaiset! Kisoihin on tulossa 111 lukiolaista opettajineen yhteensä 55 maasta. Tapahtumaan liittyvät luennot julkaistaan Helsingin yliopiston Unitubessa, josta ne ovat katsottavissa jälkikäteenkin. Toivomme filosofianopettajien kertovan tästä mahdollisuudesta opiskelijoilleen!
Luennoitsijat ja aiheet ovat seuraavat:
• Esa Saarinen: Philosophy as a transformative force
• Ilkka Niiniluoto: Defending truth in a post-truth era
• Säde Hormio: Climate change and democracy
• Elisa Aaltola: The need for multispecies democracy
• Inkeri Koskinen: Objectivity in the service of democracy?
Tapahtuma toteutetaan lähes kokonaan fetolaisten vapaaehtoisvoimin. Toteutamme olympialaiset myös Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Wihurin rahaston anteliaalla tuella, mutta omavastuuosuutemme kaipaa vielä täydennystä.
Tue kansainvälisten filosofian olympialaisten järjestämistä osallistumalla pienkeräykseen!
Lahjoitustilin numero: FI4280001500702528
Kirjoita viestikenttään: pienkeräys
International Philosophy Olympiad (IPO) on vuotuinen UNESCOn tukema tiedekilpailu lukiolaisille. Olympialaiset pidetään tänä vuonna Helsingissä, ja ne keräävät osallistujia noin 50 maasta.
Kiitos tuestasi! Jaa myös ystäville!
Keräysaika on 12.2.–11.5.2024. Pienkeräyksen tuotto käytetään ensisijaisesi olympialaisten järjestämiseen, esimerkiksi tila- ja tarvikevuokriin, majoitus- ja ruokailukuluihin, luennoitsijoiden palkkioihin, opastuksiin ja tilauskuljetuksiin. Jos varoja ei voi käyttää ensisijaiseen tarkoitukseen, ne käytetään suomalaisten lukiolaisten valmentamiseen kansainvälisiä filosofian olympialaisia varten. Keräyksen järjestää Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry, 2024ipo@gmail.com. Pienkeräysnumero on RA/2024/167.