Filosofian olympialaiset ja Baltic Sea Philosophy Essay Event lukiolaisille!

Filosofian olympialaiset ja Baltic Sea Philosophy Essay Event lukiolaisille!

Lukioikäisille nuorille suunnatut kansainväliset filosofian olympialaiset, International Philosophy Olympiad (IPO), järjestetään toukokuussa ja kisoihin osallistuu vuosittain viitisenkymmentä maata. Ensi keväänä, jos korona suo, kisat järjestetään Lissabonissa, Portugalissa. Suomesta kilpailuun pääsee osallistumaan kaksi opiskelijaa, johon kandidaatit valitaan lokakuussa pidettävän Baltic Sea Philosophy Essay Event (BSPEE) -kilpailun pohjalta.

 

BSPEE: tie olympialaisiin

BSPEE on laajentunut Opetushallituksen 2000-luvun alun pienestä suomalais-virolaisesta yhteistyöprojektista nykyiseen muotoonsa Suomen ja Norjan filosofianopettajajärjestöjen yhdessä ylläpitämäksi englanninkieliseksi kirjoituskilpailuksi, johon osallistuu kouluja esimerkiksi sellaisista tunnetuista Itämeren valtioista kuten Intia, Meksiko ja Turkki.

Kilpailun tulokset julkistetaan UNESCO:n Filosofian päivänä 18.11. Koronan salliessa järjestetään myös palkintojenjakotilaisuus Opetushallituksessa Helsingissä samana päivänä.

BSPEE:n perusteella valitaan noin kymmenkunta suomalaista opiskelijaa kansainvälisten filosofiaolympialaisten valmennusryhmään. Tälle ryhmälle järjestetään talven ja alkukevään aikana kolme valmennusviikonloppua, joiden vetäjinä toimivat FETO:n puheenjohtaja Ilmari Hirvonen Helsingin yliopistosta sekä Kallion lukion filosofian opettaja Ukri Pulliainen. Valituille järjestetään majoitus sekä maksetaan kaikki matka- ja ruokakulut koulutuksiin sekä mahdolliseen palkintojenjakotilaisuuteen marraskuussa.

Valmennuksen jälkeen kirjoitetaan keväällä vielä lopulliset karsintaesseet. Näiden perusteella kaksi parhaiten suoriutunutta pääsee edustamaan Suomea olympialaisiin toukokuussa 2022. Kilpailijat olympialaisiin valitsee tuomaristo, jonka kolme jäsentä edustavat Suomen filosofista yhdistystä, Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian opintosuuntaa sekä Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistystä.

 

Miten saat opiskelijasi mukaan kisoihin?

Tilaa esseiden aiheet 15.10. mennessä sähköpostitse osoitteesta bspee.international@gmail.com ja järjestä opiskelijoille kolmen tunnin kirjoitustilaisuus joko viikolla 42 tai 43 (18.–29.10.). Voit kutsua tilaisuuteen miten monta opiskelijaa tahansa tai vaikka laittaa jonkun kurssin kirjoittamaan niitä, mutta saat lähettää kilpailuun vain kaksi tekstiä (muita voi toki käyttää vaikka kurssisuorituksen osana tms. jos haluat). Palauta tekstit samaan osoitteeseen, josta tilasit tehtävät 29.10. mennessä.

Samalla sitoudut lukemaan noin viisi muiden (pääsääntöisesti ei-suomalaisten) opiskelijoiden esseetä samoista aiheista muutaman päivän aikataululla. Koska kilpailu alkaa muissa maissa viikkoa Suomea aikaisemmin, saatat saada jonkin esseen luettavaksi jo ennen kuin olet pitänyt oman sessiosi.

 

Käytännön asioita

Essee kirjoitetaan jonkin filosofisen lainauksen pohjalta. Tarjolla ei ole ennalta asetettua kysymystä, vaan ainoastaan sitaatti, jonka pohjalta essee kirjoitetaan. Kirjoittajan ei oleteta tuntevan sitaattia eikä sen tunnistaminen, tietäminen tai taustojen bongaaminen ole oleellista – oleellista on tunnistaa sitaatista jokin filosofinen pointti ja kirjoittaa sen pohjalta hyvä filosofinen essee.

Koska kyseessä on kansainvälinen kilpailu, kirjoituskieli on englanti. Kieliasiaa ei kuitenkaan kannata kavahtaa – tämä kannattaa sanoa myös opiskelijoille. Suomalaisten kielitaito on maailman kärkiluokkaa (yhdessä muiden pohjoismaalaisten kanssa). Kirjoittaessa saa käyttää sanakirjaa. Filosofian ensyklopedioiden jne. käyttö on kielletty, mutta tavallista sanakirjaa saa käyttää.

 

Virallinen kutsun, jossa on lisätietoja kilpailusta ja sen arviontiperiaatteista, sekä edellisvuosien voittajaesseitä, löydät osoitteesta https://bspee.wordpress.com/.

Lähetämme ilmoittautuneille kouluille yksityiskohtaisemmat ohjeet esseiden kirjoittamiseen ja arviointiin esseeaiheiden yhteydessä. Vastaamme myös mielellämme kysymyksiin joko sähköpostitse osoitteesta bspee.international@gmail.com, tai puhelimitse numerosta 050 369 2735 (Ilmari Hirvonen).

 

Tervetuloa mukaan tarjoamaan opiskelijoillesi hieno mahdollisuus!

 

Ukri Pulliainen, Ilmari Hirvonen ja Helmi Halonen

Suomen IPO-organisaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *