Terve sielu terveessä ruumiissa Nufit 2023

Sokrates-väittelykilpailun aiheet on julkaistu!

Nuorten filosofiatapahtuma ja Sokrates-väittelykilpailu järjestetään Helsingin Paasitornissa 20.-21.1.2023!
Sokrates-väittelykilpailu järjestetään muutaman vuoden tauon jälkeen. Sokrates-väittelykilpailu on Suomen suurin lukiolaisten väittelykilpailu. Nuorten filosofiatapahtuman yhteydessä järjestettävä kisa toivottaa tervetulleeksi opiskelijat kaikista Suomen lukioista väittelemään!

Tässä ilmoittautumislomake Sokrates-väittelykilpailuun. Ilmoitathan joukkueesi ennen joululomaa, mielellään jo viimeistään ti 20.12. mukaan kisaanhttps://docs.google.com/forms/d/1Bp-VBgl49pbPvDwrJIpMsEI76RV2VgYTUZ-AlEv42cI/edit(EDIT: JOUKKUEEN ILMOITTAMINEN KISAAN SULKEUTUNUT

Jos väittelyjen tuomarointi tai puheenjohtajana oleminen kiinnostaa, ilmoittaudu kisan tuomariksi tai puheenjohtajaksi täällä!!

 

Sokrates-väittelykilpailun aiheet 2023

 1. Terveys on tärkein arvo.
 2. Terve sielu terveessä ruumiissa on kaunis.
 3. Sairaaseen yhteiskuntaan sopeutuminen ei ole tervettä.
 4. Kärsimys on osa tervettä elämää.
 5. Ihmisellä on velvollisuus pysyä terveenä.
 6. Filosofia edistää terveyttä vapauttamalla ihmisen epärationaalisista tunteista.
 7. Taiteen tehtävä on parantaa terveyttä.
 8. Yhteiskunnan tehtävä on taata terve sielu terveessä ruumiissa.
 9. Sairaus ei ole yksilössä, vaan yhteisössä.
 10. Terveys on normatiivinen käsite.
 11. Terveys on kulttuurisidonnaista.
 12. Terveys on valtaa.
 13. Ihmisellä on sielu.
 14. Filosofia on ajattelun sairaus: käsitteellistä sekaannusta, josta olisi hyvä vapautua.
 15. Ihmiskehon rajat on ylitettävä pidemmälle teknologian avulla.
 16. Psykologisesti terve ihminen kykenee rakastamaan ja tekemään työtä. -epäsuorasti Sigmund Freudilta
 17. Nationalismi on lastentauti. Se on ihmiskunnan tuhkarokko. -Albert Einstein

 

Sokrates-väittelykilpailun kulku ja säännöt

Väittelyjoukkueisiin kuuluu neljä jäsentä. Väittelyn aihe arvotaan niin, että kustakin aiheesta voidaan väitellä vain kerran. Niin ikään arpa ratkaisee, kumpi joukkueista puolustaa ja kumpi vastustaa aiheeksi osunutta väitettä. Joukkueilla on 10 minuuttia valmistautumisaikaa ennen väittelyn alkua. Joukkueen viides jäsen (varajäsen, joka saa toimia myös sparraajana) saa osallistua myös kisan aikana joukkueensa strategian suunnitteluun. Itse väittelyssä saa olla edelleenkin vain neljä väittelijää.

Joukkueet asettuvat istumaan järjestykseen siten, että aloituspuheenvuoron pitäjä on rivin päässä. Väittely alkaa puolustavan joukkueen puheenvuorolla ja jatkuu seuraavasti:

 1. Puolustavan joukkueen avauspuheenvuoro, jossa esitetään joukkueen kanta ja pääargumentit mahdollisimman ytimekkäästi. Aikaa 1 minuutti.
 2. Vastustavan joukkueen avauspuheenvuoro, jossa esitetään väitettä vastustavat pääargumentit ja voidaan tarvittaessa jo arvostella puolustavan joukkueen näkemyksiä. Aikaa 1 minuutti.
 3. Salamasota eli kommenttipuheenvuorot, joissa puheenvuoro siirtyy suoraan seuraavalle rivissä istuvalle vastakkaisen joukkueen jäsenelle. Kommenttipuheenvuoroissa aikaa on 30 sekuntia ja tarkoitus on argumentoida nopeasti tarttuen suoraan avauspuheenvuoroon tai edellisen puhujan esittämiin väitteisiin.

Kun jokainen joukkueen jäsen on pitänyt puheenvuoronsa, pidetään 2 minuutin mittainen tuumaustauko. Sen jälkeen siirrytään 12 minuuttia kestävään vapaaseen väittelyyn, jossa puheenjohtaja jakaa puheenvuoroja. Jos keskustelu sujuu hyvin, se voi edetä omalla painollaan ilman puheenjohtajan puuttumista. Lyhyitä parin lauseen repliikkejä on lupa esittää puheenvuoroista riippumatta. Ajan täytyttyä väittely päättyy kesken olevaan puheenvuoroon ja tuomaristo päättää voittajan.

Arviointikriteerit ja tuomarointi

Kisassa arvioidaan argumentoinnin johdonmukaisuutta ja osuvuutta sekä joukkueiden kykyä reagoida vastustajien esittämiin argumentteihin. Arvioon vaikuttaa myös, kuinka moni joukkueen jäsenistä osallistuu aktiivisesti väittelyyn.

Eduksi on

 • Aiheen kannalta keskeisten käsitteiden ja teorioiden asianmukainen käyttö
 • Aiheen mahdollisimman monipuolinen käsittely
 • Vastustajan argumenttien onnistunut kumoaminen
 • Selkeä ilmaisu

Haitaksi on

 • Tarpeeton nimillä päteminen, epäoleellisten teorioiden esittely
 • Kritiikitön auktoriteettiin vetoaminen ja muut argumentaatiovirheet
 • Vastapuolen argumenttien huomiotta jättäminen esim. puhumalla asian vierestä
 • Asiattomuudet, toisten päälle puhuminen ja piittaamattomuus puheenjohtajan jakamista puheenvuoroista

Jokaisen alkulohkoväittelyn lopputulos ilmoitetaan tuomarien päätöksellä 3-0 tai 2-1, sillä äänet saattavat ratkaista jatkoonpääsyn. Joukkueet valitaan alkulohkoihin arpomalla.

Jokaiselle joukkueelle pyritään varmistamaan ainakin kaksi väittelyä.

 

Sokrates-väittelykilpailun tuomarien pisteytyslomake (jaetaan kisan aikana tuomareille)

 

Alkulohkoja on 8. Jokaisessa lohkossa on 3 joukkuetta, ja jokainen joukkue väittelee kahta muuta saman lohkon joukkuetta vastaan. Vain lohkon paras joukkue pääsee jatkoon. Ensin katsotaan voittojen määrää. Jos lohkossa on tasapeli ristiin kolmen joukkueen välillä, katsotaan tarkemmin tuomariääniä eri väittelyissä, ja päätetään niiden pohjalta. Jos nämäkin äänet menevät tasan, katsotaan tarkemmin tuomarilomakkeen pisteytystä.  Jos tilanne lohkossa on tasapeli kahden joukkueen välillä, näiden joukkueiden keskinäisen väittelyn voittaja pääsee jatkoon. Jos nämäkin menevät täysin tasan kolmen joukkueen välillä (mikä lienee epätodennäköistä), niin viime kädessä pattitilanteessa lohkovoittaja valitaan arvalla.

 

Kysymyksiä Sokrates-väittelykilpailusta voi laittaa osoitteeseen juri.hiltunen@outlook.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *